Hangi eklerden sonra virgül kullanılmaz?
Cümlede gerund eklerinden sonra virgül konulmamalıdır. NOT: Birden fazla gerund eki varsa eklenir. 3. Cümlede şart eklerinden (-se/-sa) sonra virgül konulmamalıdır.
Virgül nerede kullanılmaz?
Virgülün kullanılmadığı yerler (Yazım kuralları 2) Fakat, ancak, ancak, veya vb. Bağlaçlardan önce veya sonra virgül kullanılmaz. … Ne… … İkilemeler arasında virgül kullanılmaz. … Şart kipinde -sa / -se ekini alan isim veya fiilden sonra virgül kullanılmaz. … Gerundden önce veya sonra virgül kullanılmaz.Diğer makaleler…
Hangi bağlaçlardan sonra virgül gelmez?
UYARI: Tekrarlanan bağlaçlardan önce ve sonra virgül konulmaz: Aynı anda hem yürür hem de ağlar. Hem düzyazıda hem de şiirde yeni bir ifade elde edildi. İnanın ya da inanmayın, bir gün bile durmayacağım.
Virgülün kuralı nedir?
Virgül (,) – Bir cümlede ardışık sözcükler ve ifadeler arasına virgül konur. Örnek: Pazardan erik, kiraz, çilek ve kavun aldık. – Ardışık cümleler arasına virgül konur. Örnek: Dolaptan istediğim kitabı çıkarıp bana uzattı. – Selamlamadan sonra virgül konur.
Virgül nerelerde kullanılır 5 örnek?
Kullanım yerleri: Benzer sözcükler veya sözcük grupları arasında kullanılır. … Cümle dizilerini ayırmak için kullanılır. … 3.Selamlama ve hitap sözcüklerinden sonra kullanılır. … Yazışmalarda, başvurunun yapıldığı makamın adından sonra kullanılır. … Ara cümlelerin ve ara cümlelerin başında ve sonunda kullanılır.
Çünküden önce virgül olur mu?
Çoğu durumda, bir cümlede iki cümleyi birbirine bağladığı için öncesinde virgül kullanmamalısınız. Because, bağımlı bir cümleyi bağımsız bir cümleye bağlayan bir bağlaçtır; iyi üslup, bu iki cümle arasında virgül olmaması gerektiği anlamına gelir. 7 Mart 2023 Çoğu durumda, bir cümlede iki cümleyi birbirine bağladığı için öncesinde virgül kullanmamalısınız. Because, bağımlı bir cümleyi bağımsız bir cümleye bağlayan bir bağlaçtır; iyi üslup, bu iki cümle arasında virgül olmaması gerektiği anlamına gelir.
Peki’den sonra virgül gelir mi?
11. “Evet, hayır, tamam” vb. kelimelerden sonra kullanılır. 12. Ünlem işaretlerinden sonra virgül kullanılabilir.
Ama’dan önce virgül gelir mi?
İlgili cümlelerden ikincisi ilk cümlenin zıttıysa, aralarına noktalı virgül konur. “but”, “because”, “however”, “so”, “however”, “while” gibi bağlaçlarla bağlanan cümlelerde bağlaçlardan önce konur.
İken kelimesinden sonra virgül kullanılır mı?
Tekrar eden bağlaçlardan önce veya sonra virgül kullanılmaz.
Ne zaman virgül gelmez?
– Cümle sonlarında virgül kullanılmaz. – Soru cümleleriyle biten cümlelerde virgül kullanılmaz. – Önemli yerleri belirtmek için virgül kullanılmaz. – Cümle başlarında virgül kullanılmaz.
Hangi zarf fiillerden sonra virgül gelmez?
Türkçe Gerundlerin Noktalama İşaretleri Birinci ve ikinci örneklerde görüldüğü gibi, gerund ekleri (-ıp, -madan, -arak, -ınca vb.) olan sözcüklerin ardından virgül konulmaz. Çünkü bu ekler aynı zamanda bağlaçtır, bazı istisnalar hariç, bağlaçlardan önce veya noktalama işaretlerinden sonra gelir.
Ancak kelimesinden önce virgül kullanılır mı?
Ancak cümle veya yan cümlenin ortasında kullanılıyorsa virgülden önce ve sonra virgül konulmalıdır.5 Haziran 2024Ancak cümle veya yan cümlenin ortasında kullanılıyorsa virgülden önce ve sonra virgül konulmalıdır.
Virgülün 3 görevi nedir?
Konu dışı sözlerin ve geçiş cümlelerinin başına ve sonuna yerleştirilir. Çağrılardan sonra yerleştirilir. Mektuplarda selamlamadan sonra yerleştirilir. Tırnak işaretinde olmayan tırnak işaretlerinden sonra yerleştirilir.
Değil kelimesinden sonra virgül konur mu?
Olumsuz “not” sözcüğünü içeren cümlelerde, “not” sözcüğünden sonra virgül konur. Ancak, sözcük güçlendirici edatlarla kullanıldığında, bu edatlardan sonra virgül konur: “Feribot yok, yelkenli yok, sanki bir teknedeymişim gibi. Bana elindeki şişeyi değil, raftaki şişeyi ver.”
Cümle sonuna virgül gelir mi?
Dil bilgisi açısından, bir cümle virgülle bitemez. Nokta/ünlem işareti/soru işaretiyle biter. Virgül ‘ , ‘ (noktalama işareti) Üç veya daha fazla listelenen öğe olduğunda ayırıcı olarak kullanılır.6 Haziran 2024Dil bilgisi açısından, bir cümle virgülle bitemez. Nokta/ünlem işareti/soru işaretiyle biter. Virgül ‘ , ‘ (noktalama işareti) Üç veya daha fazla listelenen öğe olduğunda ayırıcı olarak kullanılır.
Hangi fiilimsiden sonra virgül gelmez?
Bildiğimiz gibi fiiller alt dallara ayrılır. Bunlardan fiillerden sonra virgül kullanılmaz, bunlara zarf fiiller adını veririz.
Hal eklerinden sonra virgül gelir mi?
Cümleyi güçlendirmeye ve bağlamaya yarayan da/de bağlacından sonra virgül kullanılmaz. Şart eki (-sa/-se) sonrasında virgül kullanılmaz.
Zarf-fiil eklerinden sonra virgül kullanılır mı?
Türkçe Gerundlerin Noktalama İşaretleri Birinci ve ikinci örneklerde görüldüğü gibi, gerund ekleri (-ıp, -madan, -arak, -ınca vb.) olan sözcüklerin ardından virgül konulmaz. Çünkü bu ekler aynı zamanda bağlaçtır, bazı istisnalar hariç, bağlaçlardan önce veya noktalama işaretlerinden sonra gelir.
İken ekinden sonra virgül gelir mi?
Tekrar eden bağlaçlardan önce veya sonra virgül kullanılmaz.