Doğu Anadolu Bölgesi illeri hangileri?
Doğu Anadolu Bölgesi’nin illeri Erzurum, Erzincan, Ağrı, Ardahan, Iğdır, Kars, Malatya, Bingöl, Muş, Bitlis, Elazığ, Tunceli, Van ve Hakkari’dir ve bu bölgenin kendine has yöresel lezzetleri vardır.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi illeri nelerdir?
Türkiye’nin en küçük bölgesi olan Güneydoğu Anadolu, Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Şanlıurfa, Siirt ve Şırnak’ı içerir. Toplam 9 ili kapsayan bölgedeki ilçe sayısı 80’dir. Alan bakımından en büyük şehir Urfa, en küçük şehir ise Kilis’tir.
İç Anadolu Bölgesi’nde hangi iller var?
Bölgedeki iller nüfus açısından Ankara, Konya, Kayseri, Eskisehir, Sivas, Çorum, Yozgat, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırıkkale, Karaman, Kırşehir ve Çankırı olarak sıralanıyor.
Doğuda kaç şehir var?
Doğu Anadolu Bölgesi sınırları içerisinde toplam 14 il ve 125 ilçe bulunmaktadır. Alan bakımından en büyük şehir Erzurum iken, en küçük şehir Iğdır’dır. Doğu Anadolu Bölgesi’nin illeri şu şekilde sıralanabilir.
Orta Anadolu’da hangi iller var?
İç Anadolu Bölgesi; Kayseri, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Sivas, Yozgat, Aksaray ve Kırıkkale illerini kapsamaktadır. 2014 yılı itibarıyla İç Anadolu Bölgesi’nin toplam nüfusu yaklaşık 3.739.000’dir. 366 hektarlık tarım alanı, Türkiye’deki toplam tarım alanının %9,69’unu oluşturmaktadır.
Batı Anadolu illeri nelerdir?
Batıdan Doğuya; Antalya, Burdur, Isparta, Mersin, Adana, Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş.
İç Anadolu’nun meyveleri nelerdir?
Orta Anadolu Bölgesi’nde hangi meyveler yetişir? Orta Anadolu Bölgesi’nde çok çeşitli meyveler yetiştirilir. Bu meyveler arasında üzüm, elma, kayısı, armut, üzüm, çilek, kavun, vişne, kiraz, şeftali ve ayva bulunur.
Güneyde hangi sehirler var?
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 9 il bulunmaktadır: Gaziantep.Diyarbakır.Şanlıurfa.Batman.Adıyaman.Siirt.Mardin.Kilis.Diğer ürünler…
Diyarbakır doğu mu güneydoğu mu?
Mezopotamya’nın kuzey ucunda, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin orta kesiminde yer alan Diyarbakir, doğuda Siirt, Muş; güneyde Mardin; batıda Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya; kuzeyde ise Elazığ ve Bingöl illeriyle çevrilidir.
Ege Bölgesi’nde hangi şehirler var?
Bu özellikler her iki bölgenin diğer beşeri ve ekonomik faaliyetlerini (özellikle tarımsal faaliyetleri) de etkilemektedir. Ege Bölgesi coğrafi sınırları içerisinde 12 ili (İzmir, Manisa, Aydın, Uşak, Kütahya, Afyon, Denizli, Muğla, Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Bilecik) barındıran alanlar bulunmaktadır.
Akdeniz bölgesinde hangi iller var?
Akdeniz Bölgesi’ndeki iller şunlardır: Adana, Antalya, Burdur, Hatay, Isparta, Osmaniye, Seydişehir, Bozkır, Taşkent, Hadim, Derebucak, Yalıhüyük ve Ahırlı.
Marmara Bölgesi’nde hangi iller var?
İstanbul, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Yalova, Kocaeli’nin tamamı bölge sınırları içerisinde yer almakta olup; Sakarya ve Bilecik’in Karadeniz Bölgesi’nde toprakları bulunmaktadır; Bursa ve Balıkesir’in de Ege Bölgesi’nde toprakları bulunmaktadır.
Türkiye’nin en küçük ili hangisi?
Ülkenin en kalabalık ili İstanbul, en az nüfuslu ili ise Bayburt’tur. Ayrıca en büyük alana sahip ili Konya, en küçük alana sahip ili ise Yalova’dır.
Türkiye’nin en büyük 5 ili hangisi?
Türkiye nüfusunun yüzde 18,65’inin yaşadığı İstanbul’u, 5 milyon 782 bin 285 kişi ile Ankara, 4 milyon 462 bin 56 kişi ile İzmir, 3 milyon 194 bin 720 kişi ile Bursa ve 2 milyon 688 bin 4 kişi ile Antalya izledi. Bayburt, 84 bin 241 kişi ile en az nüfusa sahip il oldu.
Türkiye’nin 7 büyük şehri hangisi?
Akdeniz Bölgesi’nde bulunan Adana; 2.263.
Dap hangi illeri kapsar?
Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı birbirine bağlı 14 ilden (Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli, Van) oluşmakta olup merkez teşkilatı Erzurum’dur. . Uygun bir ortamın yaratılmasını sağlamak.
Diyarbakır Doğu Anadolu’da mı?
Mezopotamya’nın kuzey ucunda, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin orta kesiminde yer alan Diyarbakir, doğuda Siirt, Muş; güneyde Mardin; batıda Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya; kuzeyde ise Elazığ ve Bingöl illeriyle çevrilidir.
Gaziantep güneydoğu mu?
İlimiz, Akdeniz Bölgesi ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin kesiştiği noktada, 36° 28′ ve 38° 01′ Doğu boylamları ile 36° 38′ ve 37° 32′ Kuzey enlemleri arasında yer almaktadır. İlimizin batısında Osmaniye ve Hatay, kuzeyinde Kahramanmaraş, güneyinde Suriye, kuzeydoğusunda Adıyaman ve …
Güneybatı Anadolu neresi?
Araştırma, Türkiye’nin Antalya, Aydın, Burdur, Denizli, Isparta ve Muğla illerini kapsayan Güneybatı Anadolu bölgesinde gerçekleştirildi (Harita 1).