İçeriğe geç

Beçe Ne Demek Osmanlıca

Bâ is ne demek Osmanlıca?

Osmanlı Türkçesi باعث اولمق‎ (bâ’is sein) kelimesinden alınmıştır.

Benan ne demek Osmanlıca?

(ﺑﻨﺎﻥ) i. (Ar. benān) parmaklar, parmak uçları: “Hesâb-ı benan: parmak hesabı.” Osmanlı evlatlarının hatırasına şükranla kazınmayı hak eden bir Süleyman Paşa (Süleyman Nazif) daha vardır.

Vire ne demek Osmanlıca?

i. (Slav dillerinden) kale vb. Müstahkem bir yerin düşmana teslim olması: Kâfir askerlerin sıkıntıya düşüp Vira (Naîmâ) sancağını çekmeleri.

Osmanlıca ebe ne demek?

“Anne, büyükanne” anlamına gelen Eski Türkçe “ebe” veya “epe” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, “baba, büyükbaba” anlamına gelen Eski Türkçe aba veya apa kelimesiyle ilişkilidir. Bu kelime çocuk dilinden gelir. Çoğu yakından ilişkili terim gibi, bebek dilinden ödünç alınmıştır.

Bâ ne demek Osmanlıca?

Bâ harfi Arapçada bir edattır (harfü’l-cer, edat) ve bu durumda “bi” olarak okunarak “-e, -de, ile” vb. oluşur. Yemin ifade etme anlamı taşır (billâh بالله) ve kendisinden önce gelen isimlere zarf anlamı da verir (örneğin: bi-hakkın بحق “hak ile”, bi’l-ittifâk بالاتفاق “ittifakla”, bi-nefsihi بنفسه “kendisi”).

Ya bâsıt ne demek?

Bast kökünden gelen ve “yaymak, genişletmek, genişletmek” anlamına gelen bir sıfat olarak türetilmiş bir isimdir. Allah ile karşılaştırıldığında, “geçim kaynaklarını genişleten ve lütuf ve cömertliğini esirgemeyen; ruhları bedenlerine yayan” anlamına gelir.

Benan Kürt ismi mi?

Arapça kökenli olan Benan ismi, erkek ve kız çocukları için kullanılabilecek isimler arasındadır. İşaret edilebilen kişi anlamına gelen Benan ismi, bilinen anlamını da içerir. Benan ne anlama geliyor? Benan isminin anlamına baktığımızda parmak uçları, parmaklar ve bilinen özellikleri gösterilmektedir.

Benun ne demek?

(ﺑﻨﻮﻥ) i. (Ar. ibn > bins çoğul hali benūn) Oğulları: Bu dehr-i dun sizi aldatıyor / Nef’ ü benûn bile yapmıyor (Aziz Mahmud Hüdâyî).

Burak ne demek Osmanlıca?

Burak (Arapça: براق), İslami inanışa göre Hz. Muhammed’in Miraç’ta kullandığı dağdır. Burak, kelimenin tam anlamıyla Allah’a yaklaşmak ve yakınlaşmak anlamına gelir. Burak, şimşek, parıltı, parlaklık, ışık anlamına gelen Arapça berk kelimesinden türemiştir.

Vafi ne demek Osmanlıca?

Osmanlı Türkçesi [1] Sözünde duran, güvenilir adam.

Veyl ne demek Osmanlıca?

Elmalılı bu kelimeyi genellikle “yazıklar olsun” şeklinde tercüme etmediğinden, “eziyet” anlamı anlaşılmaktadır. Bazı çalışmalarda veyl kelimesi en uygun Türkçe karşılığı olarak “yazıklar olsun sana” şeklinde tercüme edilmiştir. ve “Yazıklar olsun sana!” Kelimenin anlamının “bunu şu şekilde tercüme etmek uygundur” olarak daraltılmasına karar verilmiştir.

Vüsul ne demek Osmanlıca?

[l ince] (ﻭﺻﻮﻝ) i. (Ar. vuṣūl) ulaşma, erişme, varma, geçip gitme: Allah’a ulaştıktan sonra başvurulacak bir yer yoktur (İsmâil Hakkı Bursevî).

Birr ne demek Osmanlıca?

Yine, “berr” denildiğinde, ilk önce “genişlik ve genişlik” akla gelir ve el-Birr kelimesi “el-berr”e işaret eder. Bu durumda, türetildiği kelimenin anlamlarını da içeren “birr”, iyilik, iyilikseverlik ve iyilik yapmada genişlik anlamına gelir. Bu anlamda, kelime Allah için de kullanılır.

Ebenin anlamı ne?

Ebe, doğumda yardımcı olan bir sağlık uzmanıdır. Ebe, doğumda bir pozisyondur. Büyükanne.

Esbak ne demek Osmanlıca?

(ﺍﺳﺒﻖ) Sıf. (Ar. sebḳ esbaḳ “önce geçmek, arkada bırakmak” kelimesinden) Öncekinden önce, daha eski, öncekinden önceki bir makamda bulunan [Öncekine sâbık denir]: “Esbak Rumeli defteri.” Gerçeği düşünürsek Kays’a rehber biziz / Velî tarîk ise bizden (Rûhî-i Bağdadî) daha kötüdür.

Bais ne demek?

Sözlükte “harekete geçirmek, bir grubu ona yönlendirmek ve ona göndermek, bir görev vermek” anlamlarına gelen; “uykudan uyandırmak, diriltmek” anlamına gelen ba’s kökünden türemiştir. İlahî isimlerden biri olarak daha çok “ölüleri dirilten” anlamında kullanılır ve özel sıfatlar grubuna girer.

Osmanlıca visal ne demek?

[l thin] (ﻭﺻﺎﻝ) i. (Ar. viṣāl) sevilen kişiyle yeniden bir araya gelme, kavuşma.

Abgun ne demek Osmanlıca?

(Farsça āb-gūn, āb “su” ve gūn “renk”) Suyun rengi, mavi, gök mavisi: Bir zamanlar bu charh-ı âbgûn / Geh ser-efrâz vü geh ser-nigûn (Ahmedi) kimin içindi.

Osmanlıca bey ne demek?

Türkmence beg (bek), Doğu Türkçesinde big, Kazakçada bî veya bîy şeklinde kullanılan bu eski Türkçe unvan, Osmanlıcada bey şeklini almıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Ofise Gelen Escort