Aksaray’ın neyi meşhur yerleri?
Aksaray’da Gezilecek En İyi Yerler Aksaray Müzesi hakkında tavsiyeleri nasıl seçeceğinizi öğrenin. Özel Müzeler. … Hasan Dağları. … Karamanoğlu Ulu Camii. Mimari Yapılar. … Saratlı Kırkgöz. Tarihi Yerler. Eğri Minare (Kızıl Minare) Gezilecek Yerler ve Turistik Yerler. … NoraCity AVM. … Zinciriye Medresesi.Daha Fazla Makale…
Aksaray’ın tarihi ve doğal güzellikleri nelerdir?
Yüksek Kilise, Aşıklı Tepe, Acem Höyük, Belisırma Köyü, Nora Antik Kenti, Ziga Kaplıcaları, Hasan Dağı, Sultan Hanı ve daha gezebileceğimiz birçok tarihi ve turistik yer… Aksaray dokumacılığıyla da ünlüdür. Aksaray Taşpınar halıları sadece ülkemizde değil tüm dünyada ünlüdür.
Aksaray ne ile tanınır?
Aksaray, Ihlara Vadisi, Manastır Vadisi, Hasan Dağları ve Tuz Gölü hariç, yapısını büyük ölçüde koruyan yer altı şehirleriyle tanınıyor.
Aksaray’ın genel özellikleri nelerdir?
Doğusunda Nevşehir, güneydoğusunda Niğde, batısında Konya, kuzeyinde Ankara, kuzeydoğusunda Kırşehir illeri ile çevrilidir. Yüzölçümü 7626 km²; Aksaray’ın 8 ilçesi ve 192 köy ve beldesi bulunmaktadır: Merkez, Ağaçören, Eskil, Gülağaç, Güzelyurt, Ortaköy, Sultanhanı, Sarıyahşi. En önemli nehir Uluırmak’tır.
Aksaray ilinin kültürel özellikleri nelerdir?
Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Aksaray, çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. İlde 4 kervansaray (Sultanhanı, Öresinhan, Alayhan, Ağzıkarahan), Ulucami, 4 Türk büyüğünün türbesi (Somuncu Baba, 2. Kılıçarslan, Tapduk Emre, Yunus Emre), 21 kilise, Ihlara Vadisi ve yeraltı şehirleri bulunmaktadır.
Aksaray’ın hangi hayvanı meşhur?
Aksaray Malaklı köpekleri 3500 yıl önce Sümerler tarafından Orta Asya’dan Mezopotamya havzasına getirildi. 2000 yıl önce Anadolu’daki Asurlular onları düşmanlarına karşı savaş köpeği olarak kullandılar. Aksaray Malaklı köpeği koyun sürülerinde bekçi köpeği olarak kullanılır.
Aksaray denince akla ne gelir?
Aksaray’ı düşündüğümde aklıma ilk gelen şey, geleneksel Türk halı dokumacılığının en güzel örneklerinden biri olan Taşpınar halıları oluyor. Karaman koyunlarının yününden el işçiliğiyle üretilen bu halılar, yerli ve yabancı turistlerin şehirde en çok satın aldığı hediyelik eşyalardan biri.
Aksaray’ın eski adı nedir?
1. binyılda Kral Kiakki döneminde Şinakhatum – Şinukhtu olarak bilinen Aksaray, Helenistik dönemde Kapadokya Krallığı’na katılmış ve Garsaura olan ismi Arkhelais olmuştur. Selçuklular döneminde II. Kılıçarslan tarafından ismi Arkhelais’ten Aksaray’a çevrilmiş ve ikinci başkent olmuştur.
Aksaray’ın yiyecek olarak neyi meşhur?
Aksaray’ın nefis geleneksel lezzetleri arasında milföy böreği, kompres, sepe, erişte, kuskus pilavı, poğaça, mantı, kuru fasulye, soğan, çuval böreği ve arabası en ünlüleri arasındadır.
Aksaray’ın yöresel müzikleri nelerdir?
Aksaray’ın “Kardeşim Osman Evde Mi?”, “Güvercinim Süt Beyaz”, “Süpürgesi Yonca’dan” ve “Damda Oturuyor” türküleri çok sevilir. Ayrıca türkülü oyunlar da vardır. Sahada veya evde oynanan türkülü oyunlar da vardır.
Aksaray hangi ilden ayrıldı?
1933 yılına kadar 13 yıl vilayet olarak hizmet verdikten sonra vilayet lağvedildi. 2197 sayılı kanunun 3. maddesiyle 20.03.1933 tarihinde ilçe olarak Niğde’ye bağlandı. 56 yıl kaza olarak kalan Aksaray, 15 Haziran 1989’a kadar 15.06.1989 tarihinde il oldu.
Aksaray ilinde ne yenir?
Aksaray’ın en meşhur yemekleri; Aksaray tava, papara, etli ekmek, soğan dolması, mantarlı bulgur pilavı, ayva dolması, mantı dolması, sıkma, karıştırma, kappa böreği, pancar yahnisi, erişte ve kuskus pilavıdır. En meşhur çorbaları; Arabaşı çorbası, bamya çorbası, coquina çorbası, beyran çorbasıdır.
Aksaray’ın geçim kaynakları nelerdir?
Aksaray’ın sosyo-ekonomik yapısı ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. 2013 yılı TÜİK verilerine göre ilde tarımın istihdamdaki payı %42,2’dir. İlimizde 22.104 adet bitkisel üretim ve 20 adet bitkisel üretim kayıtlıdır.
Aksaray’da yer alan doğal güzelliklerimiz nelerdir?
Şehrin farklı noktalarında bulunan doğal alanlar adeta Aksaray’ın kimliğini oluşturmaktadır. Tuz Gölü, Ihlara Vadisi, Peri Bacaları, Ziga Kaplıcaları, Narlı Göl ve Hasan Dağı en önemli doğal alanlar arasındadır.
Aksaray’ın bitki örtüsü nedir?
_____Bitki Örtüsü (Flora): Aksaray’ın iklimine bağlı olarak doğal bitki örtüsü, ilkbaharda çiçek açan çayırlar, gelincikler, papatyalar, keven vb. otlardır. Otlar, dikenli yapraklı yarı kurak bitkilerdir.
Aksaray’ın yiyecek olarak neyi meşhur?
Aksaray’ın nefis geleneksel lezzetleri arasında milföy böreği, kompres, sepe, erişte, kuskus pilavı, poğaça, mantı, kuru fasulye, soğan, çuval böreği ve arabası en ünlüleri arasındadır.
Aksaray ilinde ne yenir?
Aksaray’ın en meşhur yemekleri; Aksaray tava, papara, etli ekmek, soğan dolması, mantarlı bulgur pilavı, ayva dolması, mantı dolması, sıkma, karıştırma, kappa böreği, pancar yahnisi, erişte ve kuskus pilavıdır. En meşhur çorbaları; Arabaşı çorbası, bamya çorbası, coquina çorbası, beyran çorbasıdır.
Aksaray’ın neyi meşhur hediyelik?
Şehirden memleketinize döndüğünüzde satın alabileceğiniz birçok farklı hediyelik eşya seçeneği bulunmaktadır. Taşpınar halısı, Güzelyurt seramikleri, gül ağacından yapılmış eyer sepeti, Aksaray saray helvası, Aksaray köpük helvası, çiniler, küçük objeler ve biblolar kendinize veya sevdiklerinize alabileceğiniz bu hediyelerden bazılarıdır.
Aksaray deyince aklımıza ne gelir?
Aksaray denince akla ilk gelen Melendiz Nehri boyunca uzanan Ihlara Vadisi’dir. Muhteşem görüntüsüyle dikkat çeken bu eşsiz doğa harikası, birçok açıdan sıra dışı özelliklere sahiptir. Ihlara Vadisi civarındaki Zigana Kaplıcaları, 50 derecelik sıcak suyuyla görülmeye değerdir.