İçeriğe geç

Atatürkün Gerçek Soyadı Nedir

Atatürk soyadını nasıl almış?

İsmet İnönü ve 22 arkadaşının 24 Kasım 1934’te TBMM’ye sundukları yasa tasarısı üzerine, 2865 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2587 sayılı kanunla Gazi Mustafa Kemal Paşa’ya “Atatürk” soyadı verildi.

Ataturkun babasının soyadı nedir?

Mustafa Kemal Atatürk’ün babasının adı Ali Rıza Efendi’dir. Babası Kızıl Hafız Ahmed Efendi ve annesi Ayşe Hanım’ın çocuğu olarak 1839 yılında Selanik’te dünyaya geldi.

Mustafa Kemal ismini kim verdi?

Matematik öğretmeni Yüzbaşı Mustafa Efendi, ülkemizin kurucusu, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’e “Kemal” adını vermiştir. Askeri eğitimine Askeri Ortaokul’da başlayan Atatürk’ün en sevdiği ders matematikti.

Soyadı neye göre verildi?

Türk Medeni Kanunu’nun 321. maddesine göre, “ana ve baba evli ise çocuk aile soyadını taşır.” Bu hükümde, evlilik içinde doğan çocuğun soyadının aile adı, yani babasının soyadı olduğu açıkça belirtilmiştir.

Atatürk’ün asıl soyadı nedir?

Atatürk soyadını Arıkan’ın uydurduğunu ilk kez orada öğrenen Onat, Arıkan’ın yanına giderek, “Bunu sen mi düşündün?” diye sorunca, Arıkan gülümseyerek, “İltifat ediyorsun” demiş. 1932’de başlayan dil devrimi, Atatürk isminin yazılışını da etkilemiş.

Türk soyadı kimlere verildi?

Bunun sonucunda çok sayıda Rum, Bulgar, Arnavut, Çerkez, Boşnak, Yahudi, Ermeni, Süryani, Gürcü ve Kürt eski lakaplarını bırakıp Türk soyadı almak zorunda kaldı.

Atatürk’ün gerçek adı nedir?

Mustafa Kemal Atatürk, 1881 yılında Selanik’in Kocamasım semtinde Islâhhane Caddesi üzerindeki üç katlı pembe bir evde doğdu. Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanımdır.

Atatürk aslen Malatyalı mı?

İnanması zor bulduğum şeyler söyledi ve bana Osmanlı Türkçesi’nde bazı belgeler gösterdi. Tapu senetleri, nüfus kayıtları, mahkeme kayıtları ve dil kayıtları olduğunu söyledi. Ve anlatmaya başladı: “Mustafa Kemal, Malatya’nın Akçadağ ilçesinde doğdu. Ailesi Çakıroğulları olarak bilinir.

Ali Rıza Efendi Alevi mi?

Yörük Türkmenleri de Alevi-Bektaşidir. Mustafa Kemal’in babası Ali Rıza Efendi’nin soyu Kızılkocalılar’dır. Kızılkocalılar’da; Anadolu Alevi-Bektaşilerinin Balkanlardaki bir koludur. Kızılkocalılar da Türkmendir.

TC’yi kim kurdu?

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, cesur ve unutulmaz lider Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938’de İstanbul’daki Dolmabahçe Sarayı’nda hayata veda etti. Cesedi, 21 Kasım 1938’de geçici istirahat yeri olan Ankara Etnografya Müzesi’nde törenle toprağa verildi.

Mustafa Kemal’e neden Kemal adı verildi?

Atatürk’ün öğretmeni Mustafa’ya; “Oğlum, ne senin adın ne de benim adım Mustafa gibi olmayacak. Arada bir fark olmalı, bundan sonra adın Mustafa Kemal olmalı.” Kemal ismi “bilgi ve fazilet bakımından olgunluk ve kemal” anlamına gelir.

Atatürk hangi takımlı?

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de bir Fenerbahçe taraftarıydı. 10 Ağustos 1928’de, 3-3 berabere biten Gazi Kupası maçından sonra Atatürk, üçü Galatasaraylı, ikisi Fenerbahçeli olmak üzere beş kişiye şöyle demişti: “Burada üçe karşı üçüz. Çünkü ben de Fenerbahçeliyim!”

Soyadı oğlu ile biten ermeni mi?

Ermeniler arasında en yaygın soyadları, büyük olasılıkla “oğlu” anlamına gelen “yan” ekiyle bitenlerdir.

Hangisi soyadı olarak verilmez?

Onaylanan “Soyadı Kanunu” ile her Türk’ün gerçek ismi dışında bir soyadı olması zorunlu hale getirildi. Soyadları “Türk; rütbe, kamu hizmeti, yabancı ırk ve uyruk adları ve ahlaksız ve gülünç kelimeler soyadı olarak kullanılmayacaktı.”

Türk soyadı alınabilir mi?

Ama 27 Aralık’ta.

Atatürk soyadını kim teklif etti?

1979 yılında TRT’de yayınlanan “Atatürk’ten Anılar” adlı programın 32. bölümüne konuk olan Dilâçar, Mustafa Kemal Paşa’ya Atatürk soyadının verilmesi önerisinin Konya Milletvekili Naim Onat’tan geldiğini, kendisinin sağlığında Atatürk soyadıyla ilgili herhangi bir iddiada bulunmadığını söyledi.

Soy ismimiz nereden gelmektedir?

Soyadı, soyadı, doğum ismine eklenen ve kişisel ismin bir parçası olarak kabul edilen isim. Genellikle bir aile ismi yerine kullanılır. Batı ülkelerinde verilen isimden sonra gelirken, Macaristan ve birçok Doğu Asya ülkesinde verilen isimden önce kullanılır.

Ermenice yan ne demek?

Bu ek Ermenicede “oğlu” veya “gil” anlamına geliyor.

Dünyada soyadı ilk ne zaman kullanıldı?

Soyadları ilk olarak nüfus sayımını kolaylaştırmak için M.Ö.’de kaydedildi. 2582’de Çin’de kullanılmaya başlandı ve bu fikir kısa sürede tüm dünyaya yayıldı. Orta Çağ’da Batı Avrupa’nın nüfusu arttıkça, soyadları insanları birbirinden ayırmak için kullanıldı.

Tavsiyeli Bağlantılar: Kalının Bölümleri Nelerdir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir