Balo hangi dilden gelir?
Fransızca “balon” kelimesinden türemiştir.
Bulak başı ne demek?
Kaynak, kuyu, menşe: Dün, tek başına nehre girince görüşü bulanıklaştı / Nice vebalardan nice acılar erişti ayağına (Fuzûlî). Ben Zihni’yim, gözyaşı döktüm ve dedim ki: / Yedi yıl azap çeken başlarınızı bekledim (Bayburtlu Zihni – T.S.).
Bek hangi dilde?
Başlık Bey (Arapça: بيه) Mısır Arapçası telaffuzu: [beː] ) Kuzey Afrika’da, Mısır dahil, Türkçe beyg (بيـگ) kelimesinden gelen Beyk veya Bek (بيك) olarak da bilinirdi. Başlık Bey (Arapça: بيه) Mısır Arapçası telaffuzu: [beː]) Kuzey Afrika’da, Mısır dahil, Türkçe beyg (بيـگ) kelimesinden gelen Beyk veya Bek (بيك) olarak da bilinirdi.
Mukallit hangi dilden?
mukallit – Nişanyan Sözlüğü. Arapça muḳallid مقلّد “taklitçi” kelimesinden alınmış bir ödünç kelimedir ve ḳld kökünden gelir.
Avuç Türkçe kökenli mi?
Avuç – Nişanyan Sözlüğü. “Avuç” anlamına gelen Eski Türkçe adutça kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe adut “avuç” kelimesinden türemiştir ve Eski Türkçe +çA² eki almıştır.
Kaban hangi dilden gelir?
Kaban’ın eski adı Kapani’dir. Kapani (კაპანი), Gürcüce bir yer adıdır ve Tao-Klarjeti bölgesinde Eski Gürcüce’de “dar ve taşlı yol” ve “tepe” anlamına gelir. Bu yer adı Türkçe’ye “Kaban” olarak girmiştir. Aslında 1595 tarihli Osmanlı yer adlarında ve 1928 tarihli Osmanlı köy listesinde “Kaban” (قبان) olarak geçmektedir.
Bulak baskı nedir?
Bulak Matbaası, Kavalalı Mehmed Ali Paşa tarafından 1820 yılında Mısır’ın Bulak şehrinde kurulan bir matbaadır. 1822 yılında üretime başlayan matbaa, Mısır’ın modernleşmesinde önemli rol oynamış, Osmanlı İmparatorluğu’nun ilgisini çekmiş ve dönemin Sultanı II. Mehmed’in satın alma konusu olmuştur.
Bezlemek ne demek?
“Süs” bediz+e-mek > bedze-mek > bezze-mek > beze-mek) Süslemek, tezyin etmek, güzelleştirmek: Yanaklarının etrafı gül goncalarıyla tezyin edilmiştir / Boynunun hali kömür karası gözlerle tezyin edilmiştir (Karacaoğlan). Dünya, yeryüzü yüzünün gösterisiyle tezyin edilmiştir / Ayrılık zehirinden gönül şişer, kan durur (Rûhî-i Bağdâdî).
Türban ne demek TDK?
Türban, ince kumaştan yapılmış, başa sıkıca oturan özel bir kadın baş örtüsüdür.
Bay bay hangi dilden?
baybay – Nişanyan Sözlüğü. İngilizce “veda konuşması” anlamına gelen bye-bye kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime, aynı anlama gelen İngilizce “Goodbye” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, aynı anlama gelen İngilizce “God be with you” ifadesinden türemiştir.
Pek ne?
Katkıya dayalı kazançlar, bir çalışanın ücretinin sosyal güvenlik katkılarının hesaplandığı kısmıdır. Genel olarak, çalışanın brüt ücretleri, fazla mesai ücretleri, ikramiyeler ve benzeri ödemeler PEK’i oluşturur.
Baki ismi hangi dilde?
Baki, Arapça kökenli bir isim olup “kalıcı”, “ebedi”, “sonsuz” anlamına gelir.
Mesele hangi dilden gelir?
Problem – Nişanyan Sözlüğü. Arapça masˀala(t) مسألة “soru, problem” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir ve kökü sˀl’dir.
Muharrir hangi dilde?
Kökeni: “Muharrir” kelimesi Arapça kökenli olup “حرر” (harrara) kökünden türemiştir. Anlamı: “Yazar” kelimesi, yazılı metinleri düzenleyen, düzelten, düzenleyen ve yayınlayan kişiyi ifade eder.
Gübre hangi dilden?
Gübre – Nişanyan Sözlüğü. Yunanca kopriá κοπριά kelimesinden türemiştir ve dışkı anlamına gelir. Bu kelime, aynı anlamına gelen eski Yunanca kópros κόπρος kelimesinden türemiştir.
Bal hangi dilden gelir?
Eski Türkçe (sadece Oğuzca) “bal” kelimesinden türemiştir ve “arılardan elde edilen şekerli madde” anlamına gelir. Karşılaştırınız. Moğol balı (aynı anlama gelir).
Balonun kökeni nedir?
Balloon – Nisanyan Sözlüğü. Fransızca ballon kelimesinden türetilmiş bir sözcüktür ve “büyük top, büyük küresel şişe, sıcak hava veya gazla yükselen ulaşım aracı” anlamına gelir. Bu sözcük İtalyanca ballone kelimesinden türetilmiş bir sözcüktür ve “büyük top” anlamına gelir. Bu sözcük İtalyanca balla “top” kelimesinin +on ekiyle bir uzantısıdır.
Bilge kökeni Türkçe mi?
Bilge ismi Türkçe kökenlidir.
Baş Türkçe kökenli mi?
Türkçedeki en eski kelimelerden biri olan “baş”, Eski Türkçe döneminden günümüze kadar Türkçenin tüm lehçelerinde ve şivelerinde kullanılmıştır. Türkçedeki “baş” kelimesinin eş anlamlıları arasında Arapça “kafa” kelimesi ve Farsça “ser” kelimesi yer alır.