Erzurum ilinin özellikleri nelerdir?
Merkezi Erzurum olan vilayet, 749.
Erzurum’un neyi ile meşhur?
Coğrafi işaretli tescilli ürünlerimiz; Pekmez Baklava, Civil Peynir, Ehram Doku, Dolma Kadayıf, Küflü Civil Peynir (Gögermiş), Mantı/Hıngel, Peynir Helvası, Su Böreği, Hınıs Fasulye, Karnavas Dut Pekmezi, Narman Şeker Fasulyesi, Oltu Cağ Kebabı, Oltu Taşı, İspir Fasulyesi ve İspir Kaymaklı, ayrıca Patatesli…
Erzurum’un milli kültürleri nelerdir?
M.Ö. 3000’den sonra Hurriler, Hayaşlar, Urartular, Asurlular ve Kimmerler.
Erzurum’un doğal güzellikleri nelerdir?
Doğanın ve doğal güzelliklerin tadını çıkarmak için Erzurum’da mutlaka görmeniz gereken yerleri şöyle sıralayabiliriz: Palandöken Dağı, Çoruh Nehri ve Çoruh Vadisi, Gökkuşağı Tepesi, Elmalı Mağarası, Narman Peri Bacaları, Narman Beş Gölleri (Adalı Göl), Zökün Yüzer Adalar, Tortum Güvans Gölü (Kalpli Gölü) Daha fazla yazı…•30 Eki 2024
Erzurum’un hangi yerleri meşhurdur?
Erzurum’da Gezilecek Yerler: Üç Türbeli Yakutiye Medresesi.
Erzurum neden önemli?
Erzurum, I. Dünya Savaşı sırasında işgal edilen Anadolu’nun kurtuluş mücadelesinde de önemli bir rol oynamıştır. 3 Temmuz 1919’da Erzurum’a gelen Mustafa Kemal Atatürk, 23 Temmuz 1919’da Anadolu’nun çeşitli illerinden gelen 56 delegeyle Erzurum Kongresi’ni düzenleyerek Kurtuluş Savaşı’nın en ciddi adımını atmıştır.
Erzurum’un en ünlü yemeği nedir?
1.Cağ Kebabı Kuzu etiyle yapılan bir kebap türü olan Cağ Kebabı, Erzurum yöresinin en meşhur yemeğidir. Ustaların hazırladığı zor bir yemek olan Cağ Kebabı, kuzu etinin süt, soğan, karabiber ve kırmızı pul biberle tatlandırılmasıyla hazırlanır.
Erzurum’un hangi hayvanı meşhur?
Erzurum ilinde küçükbaş hayvancılıkta baskın ve yaygın koyun ırkı “Morkaraman”; keçi ırkı ise “kıl keçisi” ırkıdır. İldeki toplam koyun popülasyonunun; %83’ü “Morkaraman” ırkından, %13’ü “Akkaraman” ırkından, %2’si “Hemşin” ırkından ve %2’si diğer ırklardan oluşmaktadır.
Erzurum yöresel kıyafetleri nelerdir?
Erzurum’un geleneksel kadın giysileri: Kofik, leçek (yazma), bindallı (kadama), entari, cepken, iç çamaşırı (dizlik), şalvar, ehram, çarşaf, karnaval bezi örtüleri, yemeni, ayakkabı, çizme, nalın, diz üstü, çorap, gümüş kemer, mendilden oluşmaktadır (Çelik, 1997, 24).
Erzurum’a neden dadaş derler?
Erzurum’un eski adıdır. Dadasi/Dağ ata şehri; Atası dağlıların şehriydi; Bu bakımdan Dede’os/Dadaş şehri dağlardan gelen Dadaş halkı olarak tanımlanmaktadır. Dadaş, yaygın olarak Erzurum Türkleri olarak anılır. Genel olarak Erzurum bölgesinde, 1-Kardeş, 2-Yiğit, delikanlı, yiğit adam. 3-Yiğit, cesur.
Erzurum’da sevgiliye ne denir?
Kocalar eşlerinden çok kelimeler kullanırlar ve eşlerine şöyle seslenirler; dünya, kadın, hanım, beynamaz, canım, sevgilim, ceylanım, canım, aşkım, çocuklarımın annesi, arsız, güzel, yakışıklı, evin direği, evimin gülü, gökyüzü, gezegen, gönlümün sırrı, gönlümün tahtı, güzelim, gözüm, gözümün lambası, gözümün nuru, gülüm, …
Erzurum’un yöresel oyunları nelerdir?
Başbar (Birinci Bar, Sarhoş Bar), Dikine (İkinci Bar, Birinci İntihal), Hoşbilezik, Tabme, Koçeri, Dello, Temirağa, Tamzara, Aşırma, Yayvan, Köroğlu, Uzundere, Nare, Tavuk Bar (Felek), Daldalan, Çingenler, Hançer Sopası (Atılcan, 1991: 44).
Erzurum özelliği nedir?
Erzurum genel olarak yüksek ve plato özelliğindedir. Güneyinde Palandöken, kuzeyinde Kargapazarı ve dağlarla çevrili bir ildir. İlimizde bulunan diğer dağlar ise Dumlu Dağları, Güvercin Dağları ve Mescit Dağları’dır. Erzurum Türkiye’nin en yüksek rakımlı (1900 m) illerinden biridir.
Erzurum neyi ile ünlü?
Erzurum neyle meşhurdur? Çifte minareli medresesi.
Erzurum tarihi yerleri nelerdir?
Erzurum’daki Tarihi YerlerErzurum Kalesi. … Erzurum Saat Kulesi. … 3. Üç Mezar. … Çifte Minareli Medrese. … Abdurrahman Gazi Hazretlerinin Türbesi. … 6. Rüstem Paşa Kervansarayı (Taşhan) … 7. Erzurum Tabyaları … 8. Nene Hatun Tarihi Milli ParkıDaha fazla yazı…
Erzurum’un meşhur yemekleri nelerdir?
Erzurum’un Meşhur Yemekleri Cağ KebabıAşotu ÇorbasıDilimlenmiş AşıErzurum Ketesi.Soğuk Ayran Aşı ÇorbasıTatar Böreği.KelecoşŞalgamDolmasıDaha fazla ürün…
Erzurum’un tarihi eserleri nelerdir?
Erzurum’daki Tarihi YerlerErzurum Kalesi. … Erzurum Saat Kulesi. … 3. Üç Mezar. … Çifte Minareli Medrese. … Abdurrahman Gazi Hazretlerinin Türbesi. … 6. Rüstem Paşa Kervansarayı (Taşhan) … 7. Erzurum Tabyaları … 8. Nene Hatun Tarihi Milli ParkıDaha fazla yazı…
Erzurum’da hangi önemli olay gerçekleşti?
Erzurum Kongresi’nin bir diğer önemi de Batı Anadolu’da Yunan kuvvetlerine karşı savaşan milli kuvvetler üzerinde büyük bir manevi etki yaratmasıdır. Erzurum Kongresi, Mustafa Kemal’in sivil olarak göreve başladığı ilk yerdir. Bölgesel bir kongredir.
Erzurum’un kaçı Kürt?
Nüfusun %95’i Kürt’tür.